Uczestnicy imprezy związanej z obchodami Światowego Dnia Serca Czworonożni przyjaciele w Klinice Onkologii  w Szpitalu Uniwersyteckim nr 1 Dogoterapia  na Oddziale Neurologii w Wojewódzkim Szpitalu Dziecięcym Uczniowie podczas zajęć szkolnych o charakterze terapeutycznym.

Projekty edukacyjne / Projekty edukacyjne 2024/2025

powrót

Podsumowanie programu edukacyjnego „Gotuj się na zmiany razem z Winiary”.

Uczniowie klas 1-3 z KPHiO i Gastroenterologii SU nr 1 w Bydgoszczy brali udział w programie edukacyjnym „Gotuj się na zmiany razem z Winiary”. Tematem przewodnim tegorocznej XIV edycji było „zero waste”. Celem programu było rozwijanie świadomości zdrowego stylu życia i odżywiania oraz edukacja dzieci nt. dobrych nawyków żywieniowych, zaletach ruchu na świeżym powietrzu, racjonalnego odżywiania, niemarnowania żywności. W ramach tego programu realizowane były bloki tematyczne takie jak: Dobre odżywianie mądry ruch, Wiemy po co jemy i z Głową na zakupy. Uczniowie poprzez zabawę, bajki, zadania tematyczne, filmy edukacyjne, scenki rodzajowe dowiedzieli się jak tworzyć smaczne, zbilansowane posiłki, jak planować jadłospis czy też tworzyć listę zakupów. Uświadomili sobie również jak duży wpływ na wybory żywieniowe i zakupy mogą mieć media. Ucząc się rozwijali umiejętności współpracy w grupie. Nauczyli się rozpoznawać podstawowe składniki odżywcze w wybranych produktach, zrozumieli ich role dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wspólnie wykonali dwa plakaty podsumowujące realizowaną tematykę. Realizacja tego programu, była wartościowym elementem edukacyjnym, gdyż już od najmłodszych lat musimy uświadamiać uczniom jak dużą rolę odgrywają działania podejmowane przez każdego człowieka prowadzące do racjonalnego odżywiania oraz ograniczające marnowania żywności.
Katarzyna Sypniewska