Uczestnicy imprezy związanej z obchodami Światowego Dnia Serca Czworonożni przyjaciele w Klinice Onkologii  w Szpitalu Uniwersyteckim nr 1 Dogoterapia  na Oddziale Neurologii w Wojewódzkim Szpitalu Dziecięcym Uczniowie podczas zajęć szkolnych o charakterze terapeutycznym.

Projekty edukacyjne / Projekty edukacyjne 2023/2024

powrót

„Z chemią za pan brat” Projekt biologiczno - chemiczny.

Dla uczniów kl.7 i 8 SP oraz I - IV LO

„Wszystko jest trucizną, i nic nie jest trucizną decyduje tylko dawka”
Paracelsus

Spis treści:

1. Wstęp
2. Cele projektu.
3. Działy tematyczne.
4. Czas i miejsce realizacji projektu.
5. Metody i formy wykonania projektu.
6. Kryteria oceniania.
7. Forma prezentacji.
8. Przewidywane efekty projektu.
9. Ewaluacja projektu.
10. Realizatorzy projektu.


1. WSTĘP
Chemia towarzyszy nam każdego dnia, w każdej dziedzinie życia, czasem nawet nie zdajemy sobie sprawy, jakie substancje i związki chemiczne są wokół nas.
Działania dydaktyczne naszej szkoły są ukierunkowane na rozbudzenie zainteresowań uczniów przedmiotami przyrodniczymi poprzez wykonywanie doświadczeń, eksperymentów oraz stosowanie ciekawych metod aktywizujących.
Poprzez udział w projekcie uczniowie doświadczą obecności chemii w wielu dziedzinach życia sami badając, analizując, czy wykrywając substancje obecne w produktach używanych każdego dnia.
Projekt ten dzięki formie warsztatowej ma na celu popularyzację wiedzy na temat chemii oraz zaprezentowanie doświadczeń wraz z ich wyjaśnieniem.

2. CELE PROJEKTU
- rozbudzenie ciekawości otaczającym światem,
- zdobywanie i pogłębianie wiedzy z zakresu chemii,
- kształcenie badawczego sposobu myślenia.

CELE SZCZEGÓŁOWE:
Uczeń:
- przeprowadza doświadczenia zgodnie z instrukcją,
- podejmuje próby postawienia problemu badawczego,
- formułuje poprawnie hipotezę oraz wnioski,
- analizuje składy poszczególnych produktów,
- pogłębia umiejętność pracy w grupie.

3. DZIAŁY TEMATYCZNE

BLOK I – CHEMIA W KUCHNI

1. Analiza etykiet produktów spożywczych pod kątem barwników, konserwantów
i zagęstników.
2. Czy cukier jest wszędzie? Tropienie cukru za pomocą jodyny
3. Zastosowanie soli
4. Budowa fizyczna i chemiczna soli – Tworzymy kryształki lodu

BLOK II – CHEMIA W ŁAZIENCE

1.Tworzenie mydła.
2. Ocena składu kosmetyków.
3. Badanie właściwości wody.

BLOK III – CHEMIA W OGRODZIE

1. Plakat - środki ochrony roślin.
2. Zapoznanie z wpływem pestycydów na zdrowie człowieka.
3. Konkurs chemiczny.

BLOK IV – CHEMIA W POWIETRZU

1. Zanieczyszczenia powietrza na przykładzie smogu.
2. Wpływ smogu na zdrowie człowieka.
3. Badanie stanu powietrza.


4. CZAS I MIEJSCE REALIZACJI PROJEKTU

Klinika Psychiatrii KPD, KPS, Szpital Uniwersytecki nr 1, Wojewódzki Szpital Dziecięcy
Czas trwania projektu: maj 2024 r.
Zakończeniem projektu będzie Dzień chemika 29.05.2024

5. METODY I FORMY WYKONANIA PROJEKTU

Metody:
- burza mózgów
- pogadanka
- metody aktywizujące
- metoda plakatu

Formy pracy:
- indywidualna,
- zbiorowa
Środki dydaktyczne:
szkiełka podstawkowe, zlewki, szalki Petriego, ocet spirytusowy, skrobia ziemniaczana, Płyn Lugola, wodorowęglan sodu, odczynniki chemiczne (azotan srebra (V), glukoza, woda destylowana, amoniak 10%); jodyna, glicerol, bibuła, barwniki, środki spożywcze, środki kosmetyczne, układ okresowy pierwiastków, mleko


6. KRYTERIA OCENIANIA

Ocenie podlegać będą następujące formy działalności uczniów:
- aktywne uczestnictwo w zajęciach lekcyjnych,
- poprawność wykonanych zadań związanych z realizacją projektu,
- poprawność wykonania zadań konkursowych,
- zaangażowanie w trakcie wykonywania doświadczeń,

7. FORMA PREZENTACJI

Przebieg projektu zostanie udokumentowany fotograficznie oraz opisowo w formie sprawozdania, które zostaną przedstawione po jego zakończeniu.

8. PRZEWIDYWANE EFEKTY PROJEKTU

• Uczeń sprawnie przeprowadza doświadczenia biologiczno – chemiczne według otrzymanych instrukcji i samodzielnie wypełnia kartę pracy uzupełniając w niej wyniki i wnioski,
• Uczeń poznaje rodzaje soli,
• Uczeń bada stan powietrza,
• Uczeń wykonuje plakat o poznanych środkach ochrony roślin,
• Uczeń analizuje etykiety oraz wyszukuje informacje na temat związków w nich zawartych

9. EWALUACJA PROJEKTU

Informacją zwrotną, niezbędną do oceny projektu, jego celów i efektów będą postawy, zachowania i zaangażowanie uczniów w czasie zajęć. Opinie zebrane zostaną w trakcie trwania projektu oraz na zakończenie jego realizacji w formie ustnej oraz za pomocą metod np.: tarcza strzelecka, czy termometr uczuć. W ramach projektu uczniowie wezmą udział w konkursie chemicznym polegającym na rozwiązaniu zadań. Zwycięzcy konkursu otrzymają nagrody.
Na podstawie wniosków wyciągniętych z realizacji projektu zostanie określona jego przydatność w znaczeniu edukacyjnym i wychowawczym. Wnioski te zostaną uwzględnione przy opracowywaniu kolejnych projektów edukacyjnych.

10. AUTORZY I REALIZATORZY PROJEKTU

Justyna Rocławska
Daria Karwowska
Aleksandra Matuszak
Bożena Gęborys