Uczestnicy imprezy związanej z obchodami Światowego Dnia Serca Czworonożni przyjaciele w Klinice Onkologii  w Szpitalu Uniwersyteckim nr 1 Dogoterapia  na Oddziale Neurologii w Wojewódzkim Szpitalu Dziecięcym Uczniowie podczas zajęć szkolnych o charakterze terapeutycznym.

Projekty edukacyjne / Projekty edukacyjne 2018/2019

powrót

Podsumowanie projektu edukacyjnego pt: "Smaki Europy".

Projekt edukacyjny „Smaki Europy” realizowany był w Klinice Psychiatrii podczas zajęć edukacyjnych w klasach VII-VIII SP, III gimnazjum oraz klas I-III LO. Projekt zabrał uczniów w „kulinarną podróż” po wybranych krajach naszego kontynentu. Uczniowie zapoznali się z geografią, kulturą i tradycją kulinarną Wielkiej Brytanii, Niemiec, Francji, Grecji, Włoch, Szwecji oraz Litwy.

Projekt miał za zadanie przybliżyć uczniom wiedzę na temat upodobań kulinarnych wybranych państw europejskich, rozbudzić zainteresowania tematyką kultury i obyczajów, stworzyć warunki do odkrywania i eksperymentowania w zakresie gastronomii oraz poznać mapę kulinarną Europy. Ważnym celem projektu było przekazanie uczniom wiedzy z zakresu prawidłowego odżywiania, zachęcenie ich do wspólnego rodzinnego spożywania posiłków oraz podejmowania pierwszych samodzielnych prób ich przygotowania. Uczestnicy projektu wykorzystali różnorodne źródła informacji na temat kuchni. Korzystali z gazetek i broszur kulinarnych, książek kucharskich, materiałów z Internetu, słowników i plakatów tematycznych, wiedzy zdobytej podczas pogadanek z nauczycielami. W trakcie realizacji zadań projektowych wykorzystano filmy i prezentacje multimedialne. Przybliżyły one wiedzę i specyfikę kuchni wybranych państw. Uczniowie poznali charakterystyczne potrawy typowe dla danego państwa. Kolejnym etapem było stworzenie atrap dań oraz plakatów ukazujących zróżnicowanie kulinarne. Wiedzę zdobytą w trakcie realizacji projektu uczniowie wykorzystali w Quizie wiedzy pt. „Czy wiem co jem?”. Podsumowaniem realizacji projektu była impreza na oddziale, podczas której uczniowie zmierzyli się z zadaniami i zagadkami konkursowymi.

Dzięki uczestnictwu w projekcie uczniowie zrozumieli, że kuchnia jest ważnym atrybutem atrakcyjności danego kraju. Dowiedzieli się, że zwiedzanie danego kraju to nie tylko atrakcyjne miejsca i miasta, to także różnorodna kuchnia. W każdym państwie można spodziewać się innego, oryginalnego jedzenia. Mamy nadzieję, że poznane symbole i zwyczaje kulinarne pozwolą w trakcie podróżowania po krajach europejskich dokonać wyboru pomiędzy tym, co popularne, a tym co zdrowe.