I Wstęp.
Zdrowie to oprócz aktywności fizycznej również odpowiednia dieta. Nic tak dobrze nie wpływa na zdrowie dzieci niż odpowiednio zbilansowane posiłki, zawierające mnóstwo witamin i składników odżywczych. Dzieci od najmłodszych lat należy zaznajamiać z jak największą ilością smaków, podawać owoce i warzywa w różnych atrakcyjnych formach. Już od najmłodszych lat trzeba ich zarazić miłością do zdrowego żywienia, do eksperymentów kulinarnych, do próbowania i smakowania. Warto pokazać naszym uczniom, że czasami z niezbyt atrakcyjnego warzywa czy owocu można wyczarować smaczne danie. Realizując projekt edukacyjny „Wiem co jem - zdrowe odżywianie” został wykorzystany pakiet edukacyjny wydany przez firmę Winiary „ Żyj smacznie i zdrowo”, którego głównym celem jest przekazanie uczniom wiedzy z zakresu prawidłowego odżywiania oraz zachęcenie ich do wspólnego spożywania posiłków i podejmowania pierwszych samodzielnych prób gotowania. W ramach naszego projektu promujemy postawę proekologiczną, a także ideę niemarnowania żywności.
Realizacja projektu odbywać się będzie podczas zajęć edukacyjnych w klasach I-III SP oraz podczas zajęć wychowawczych w SU nr 1 na oddziale onkologii.
II. Cele projektu:
ogólne :
- poszerzanie wiedzy dotyczącej zdrowego żywienia oraz kształtowanie umiejętności niezbędnych do utrzymania zdrowia
-uświadomienie roli właściwego odżywiania dla zdrowia i prawidłowego rozwoju każdego człowieka
- kształtowanie nawyków zdrowego odżywania
- poznanie głównych składników pokarmowych niezbędnych dla zdrowia
- uświadomienie konieczności racjonalnego odżywiania się
- kształtowanie nawyku spożywania świeżej żywności
- poznanie zasad savoir-vivre przy stole
szczegółowe:
- zapoznanie z zasadami zdrowego odżywiania; piramida pokarmowa
- racjonalne planowanie poszczególnych posiłków
- rodzaje składników pokarmowych i ich rola
- rola witamin dla zdrowia każdego człowieka
- układanie jadłospisu w formie graficznej
- podział produktów żywieniowych na produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego
- określanie wartości odżywczych wybranych produktów
- rola aktywności fizycznej jako klucz do zdrowia i dobrego samopoczucia
III. Metody realizacji:
aktywizujące:
- burza mózgów
- mapa mentalna
- scenki dramowe
- tworzenie plakatów
-układanie rymowanek i haseł
- łamigłówki, krzyżówki
słowne:
- pogadanki
- dyskusja
- wykład
oglądowe:
- pokaz, praca z tekstem, prezentacje multimedialne, plakaty tematyczne, książki kulinarne
IV. Formy pracy: indywidualna, zespołowa, grupowa
V. Czas i miejsce realizacji: 23.04-28.04.2018r.; oddział onkologii
VI. Przewidywane osiągnięcia uczniów:
- wymienia zasady zdrowego odżywiania
- rysuje piramidę pokarmowa
- układa jadłospis na określony dzień tygodnia
- wymienia główne składniki pokarmowe (białka, tłuszcze, cukry, sole mineralne)
- omawia rolę poszczególnych składników pokarmowych
- dzieli produkty spożywcze na 2 grupy: pochodzenia roślinnego i zwierzęcego
- wymienia główne witaminy oraz przykładowe produkty w których się one znajdują
- czyta etykiety wybranych produktów i określa ich wartości odżywcze
VII. Treści realizowane w ramach projektu:
Tematyka |
Cele operacyjne, uczeń: |
Sposób realizacji |
1.Co jeść, żeby zdrowym być
|
- wymienia 10 zasad prawidłowego żywienia - układa piramidę żywieniową - proponuje jadłospis na dany dzień dla ucznia i osoby dorosłej |
- pogadanka -spotkanie z dietetykiem - mapa mentalna - układanie haseł- rymowanek nt. zdrowia - czytanie tekstów tematycznych - plansze tematyczne - prace plastyczne - filmy tematyczne
|
2. Savoir- vivre przy stole. Estetyka przygotowania i spożywania posiłków. |
- wymienia główne zasady zachowania się przy stole - samodzielnie nakrywa stół - układa prawidłowo sztućce i inne naczynia na stole
|
- prezentacja - pogadanki - scenki sytuacyjne - karty pracy - ilustracje tematyczne -scenki rodzajowe
|
3. Witaminy i ich rola.
|
- wymienia główne witaminy: A, B1, B2, C, D, E, K - podaje skutki niedoboru witamin - wymienia produkty spożywcze zawierające wybrane witaminy
|
- pogadanka, -plansze tematyczne - czytanie tekstów literackich - rebusy, krzyżówki - prace plastyczne
|
4. Składniki odżywcze i ich znaczenie dla organizmu |
- dzieli składniki odżywcze na : białka, tłuszcze, cukry(węglowodany), sole mineralne - opowiada o ich roli dla organizmu - czyta etykiety produktów, wyodrębniając poszczególne składniki odżywcze, wartość energetyczną , kalorie - porówna pokarmy pod kątem zawartości składników odżywczych
|
- doświadczenia np. wykrywanie tłuszczów w pokarmach - plakaty na temat zdrowej żywności wraz z pisemną prezentacją wartości odżywczych tych produktów - pokazy - prezentacje multimedialne - czytanie tekstów tematycznych |
5. Wiem co jem. Przygotowujemy zdrowe śniadanie. |
- wybiera zdrowe produkty do przygotowania kanapek - kroi warzywa i owoce na kanapki i sałatkę owocową - rozwiązuje zadania, krzyżówki, rebusy
|
- przygotowanie zdrowych kanapek - quizy - rebusy - krzyżówki - zabawy tematyczne |
VIII. Podsumowanie projektu:
- obserwacja na bieżąco zdobywanych przez uczniów umiejętności
- prezentacja wytworów uczniów w formie plakatów i innych prac plastycznych na wystawie zorganizowanej na oddziale
- praktyczne sprawdzanie wiedzy za pomocą konkursów i quizów
- spotkanie z dietetykiem na oddziale
- tematyczna impreza na oddziale: „Wiem co jem. Śniadanie daje moc”
Projekt opracowała : K. Sypniewska, J. Rypolc