Projekt edukacyjny „Wiem co jem- zdrowe odżywianie” realizowany był na oddziale onkologii podczas zajęć edukacyjnych w klasach I-III oraz podczas zajęć pozalekcyjnych. Do realizacji projektu wykorzystałyśmy m.in. pakiet edukacyjny wydany przez firmę Winiary „Żyj smacznie i zdrowo”.
Głównym naszym celem było przekazanie uczniom wiedzy z zakresu prawidłowego odżywiania, zachęcenie ich do wspólnego rodzinnego spożywania posiłków oraz podejmowania pierwszych samodzielnych prób ich przygotowania. Nasi uczniowie poznali 10 zasad prawidłowego żywienia, układali piramidę żywieniową i jadłospis na dany dzień dla siebie i osoby dorosłej. Poznawali główne zasady savoir- vivre zachowania się przy stole, uczyli się samodzielnie nakrywać stół, układać sztućce i inne naczynia na stole. Odkrywali tajniki zdrowego gotowania i przetwarzania produktów, aby nie straciły swoich wartości odżywczych i witamin. Uczyli się również czytać etykiety produktów, wyodrębniać poszczególne składniki odżywcze, wartość energetyczną, kalorie, porównywali pokarmy pod kątem zawartości składników odżywczych. Swoją wiedzę sprawdzali podczas różnych konkursów i quizów tematycznych.
Podsumowaniem całego projektu było impreza na oddziale: „Wiem co jem. Śniadanie daje moc”, podczas której pod czujnym okiem pani dietetyk uczniowie samodzielnie przygotowywali sobie drugie śniadanie wykorzystując zdrowe i wartościowe pod względem odżywczym produkty. Wspólne przygotowywanie i spożywanie posiłku było bardzo wartościowym doświadczeniem dla dzieci, które w zasadzie nie mają okazji robić sobie śniadania, gdyż wyręczają ich w tym rodzice. Była to nie tylko wspaniała zabawa, ale przede wszystkim dzięki obecności pani dietetyk, która na bieżąco oceniała wartościowość posiłku; szansa na zwiększenie świadomości nt. zdrowego odżywiania jak również roli śniadania w diecie każdego człowieka, a przede wszystkim ucznia.
K. Sypniewska, J.Rypolc