„Kto jada sałatki, ten piękny i gładki” mówi przysłowie. Na początku października uczniowie Kliniki Psychiatrii Dziennej postanowili sprawdzić działanie tego powiedzenia. Wybrali przepisy na trzy jesienne sałatki, zakupili potrzebne produkty i ochoczo wzięli się do pracy. Deski i noże poszły w ruch. Uczniowie bardzo sprawnie obierali i kroili warzywa, doprawiali i smażyli kurczaka, przygotowali sosy. Bardzo starannie przystroili swoje wyroby. Następnie wykonali trzy rodzaje past do smarowania pieczywa. Po pracy pięknie posprzątali i ustroili stoły. Pozostała już tylko degustacja, której nie mogli się doczekać. Wspólnie zasiedli do stołu i kosztowali każdą sałatkę i pastę. Wszystkie przygotowane specjały okazały się pyszne i jedyne w swoim rodzaju. Poczęstowali nimi nauczycieli i personel szpitala, a także przybyłych gości – dyrektorów i nauczycieli szkół szpitalnych z kilku miast w Polsce.
Sałatki i pasty powstały dzięki sprzętom zakupionym w ramach Laboratoria Przyszłości #LaboratoriaPrzyszłości oraz zajęć w ramach programu „Co kraj to obyczaj, co rodzina to zwyczaj – kuchnie różnych krajów/regionów i rodzin” realizowanego na oddziale