Uroczystości szkolne / Uroczystości szkolne 2018/2019

Sprawozdanie z wycieczki do Warszawy maj 2019

Również i w tym roku, wzorem lat ubiegłych wybraliśmy się na dwudniową wycieczkę do Warszawy, dlaczego po raz kolejny, do Warszawy?, ponieważ to nasza stolica, to miasto, którego historię powinien znać każdy Polak, wreszcie to miejsce pełne zabytków i wielu innych atrakcji.

Tuż przed wycieczką już tradycyjnie realizowaliśmy projekt gimnazjalny, w ramach którego przyswajaliśmy wiedzę na temat naszej stolicy. Tak jak w poprzednich latach w projekcie uczestniczyły trzy grupy: klasa III gimnazjum, która opracowała temat: „Historia Zamku Królewskiego”, klasa VIII – „Warszawa w czasie II wojny światowej i Powązki”, a licealiści przygotowali prezentację multimedialną na temat najpiękniejszych zabytków i atrakcji stolicy.
Realizacja projektu umożliwiła uczniom:
- poszerzenie wiedzy,
- odkrycie i rozwinięcie własnych uzdolnień i zainteresowań,
- zaprezentowanie wiedzy i umiejętności poprzez przedstawienie wykonanych zadań na forum społeczności szkolnej i szpitalnej,
- rozwinięcie potrzeby uczestnictwa w życiu społecznym.

Wycieczka uczniów do Warszawy możliwa była dzięki wsparciu Departamentu Edukacji i Kształcenia Ustawicznego Urzędu Marszałkowskiego oraz ludzi dobrej woli.

Bogaci w wiedzę o Warszawie, 30 maja wczesnym rankiem, bo o godz. 5.00 wyruszyliśmy na wycieczkę do stolicy. Pierwszym punktem zwiedzania była wizyta na Powązkach. Stare Powązki to nie tylko galeria sztuki cmentarnej, lecz również miejsce spoczynku wielu wybitnych osób. Nieraz pod skromnymi głazami pochowano ludzi, którzy przyczynili się do rozwoju polskiej nauki, sztuki, czy też walczyli o Polskę wolną i niepodległą. Pełni zadumy po tak interesującym spacerze udaliśmy się na Starówkę, gdzie już czekała na nas pani przewodnik, by oprowadzić nas po najciekawszych miejscach starej Warszawy. Zobaczyliśmy Kolumnę Zygmunta, Zamek Królewski, Grób Nieznanego Żołnierza na placu Piłsudskiego, Bazylikę archikatedralną św. Jana Chrzciciela. Przeszliśmy Traktem Królewskim, a następnie po smacznym obiedzie czekała na nas przejażdżka metrem. Wsiedliśmy na stacji Politechnika i przejechaliśmy kilka przystanków, żeby poczuć się jak warszawiacy, których każdego dnia podziemna kolejka transportuje do pożądanego miejsca. Wreszcie wieczorem, już bardzo zmęczeni udaliśmy się do miejsca noclegowego, gdzie po krótkim odpoczynku część z nas wybrała się jeszcze na spacer na lotnisko Okęcie. Z okien tarasu widokowego mogliśmy podziwiać startujące i lądujące samoloty.

Następnego dnia po krótkiej nocy udaliśmy się do Muzeum Powstania Warszawskiego. Była to dla nas wielu niezapomniana lekcja historii. Ekspozycja muzealna tego obiektu została zaprojektowana w niepowtarzalny sposób, cały czas oddziaływała na nas obrazem, światłem i dźwiękiem. Poruszaliśmy się w scenerii z lat II wojny światowej. chodziliśmy po granitowym bruku, wśród murów pokrytych dziurami po pociskach i emblematami Polski Walczącej. Doświadczyliśmy mnóstwa wrażeń: chwil pełnych wzruszeń, smutku oraz dumy z tego, że jesteśmy Polakami. Nie da się w pełni opisać tych emocji, jakie nam towarzyszyły.

Prosto z Muzeum Powstania Warszawskiego pojechaliśmy do Zamku Królewskiego, po którym oprowadzała nas sympatyczna pani przewodnik. Naszą uwagę zwróciły Komnaty Królewskie, szczególnie Sala Tronowa i Wielka. Podziwialiśmy dzieła Rembrandta, Canaletta i Matejki. Po tak olbrzymiej porcji zwiedzania, musieliśmy troszkę odpocząć, posilić się, by ruszyć dalej do zwiedzania. Ostatnim już punktem programu naszej wycieczki był Stadion Narodowy. Chociaż niektórzy z nas nie są fanami piłki nożnej, to stadion wywarł na nas wszystkich ogromne wrażenie. Urzekł nas swoją wielkością oraz nowoczesnością. PGE Narodowy to największa arena w Polsce. To tutaj odbywają się najważniejsze wydarzenia sportowe i nie tylko. W obiekcie tym podziwialiśmy nie tylko płytę stadionu, ale również kopułę zabytkową, kaplicę wielowyznaniową, loże VIP-ów i wiele innych ciekawych miejsc. Niestety nadszedł już czas naszego powrotu do Bydgoszczy. Wracaliśmy do domów pełni wrażeń. Nie było wśród nas nikogo, komu by się ta wycieczka do stolicy nie podobała.

Opiekunowie wycieczki:
Alicja Cierżnicka