W trudnym czasie pobytu dzieci w szpitalu należy rozbudzić w uczniach zainteresowanie otaczającym je światem jak również odległymi ciekawymi miejscami. Projekt „Palcem po mapie” ma za zadanie rozwijać u dzieci postawę ciekawości świata, chęć poznania nieznanych miejsc oraz otwartości wobec innych kultur, tradycji i środowisk przyrodniczych, a także uczyć, czym jest szacunek i tolerancja dla różnorodności świata. W ramach realizacji programu dzieci poznają położenie geograficzne, historię, kulturę, tańce narodowe oraz podstawowe zwroty językowe omawianych miejsc.
Szkoła powinna sprzyjać osiąganiu zdrowia i dobrego samopoczucia, jak również dostarczać zadowolenia dlatego projekt „Palcem po mapie" to podróżowanie w świecie realnym i wirtualnym, przygoda i zabawa, których celem jest inspirowanie oraz twórcze pobudzanie aktywności dzieci i młodzieży. Działania składają się z bloków o tematyce podróżniczej, nastawionych na proces rozwijania współpracy dzieci i młodzieży.
Projekt zawiera:
Nazwę projektu.
Cele projektu.
Czas i zasięg trwania projektu.
Bloki tematyczne
Środki i materiały do realizacji projektu.
Realizatorzy projektu.
Przebieg realizacji projektu
Formę prezentacji
Ewaluację projektu.
Realizacja projektu:
Nazwa projektu: „Palcem po mapie”.
Cele projektu
Cel główny:
Poznanie różnorodności poszczególnych kontynentów.
Cele szczegółowe:
- nabywanie umiejętności korzystania z mapy;
- rozbudzanie zainteresowań podróżami;
- utrwalanie umiejętności korzystania z map ogólnogeograficznych i tematycznych.
III. Czas i zasięg trwania projektu
- Czas trwania projektu – od 18 października do 30 listopada 2021 r.
- Rodzaj i zasięg projektu – Jest to projekt poznawczy, wieloetapowy, przygotowany dla dzieci przebywających na leczeniu w bydgoskich szpitalach i objętych nauką w Zespole Szkół nr 33 w Bydgoszczy
- Bloki tematyczne
Projekt został podzielony na trzy bloki tematyczne:
Blok przyrodniczy:
Różnorodność środowisk na całym świecie
Puzzle geograficzne
Krzyżówka językowa
Blok kulinarny:
Poznajemy dania świata
Nieznane owoce i warzywa z całego świata
Stroje i zwyczaje regionalne
Podróże małe i duże:
Wirtualny spacer w Google Earth (dowolnie wylosowane miejsce)
Umiem czytać mapę
Mój własny przewodnik turystyczny
Środki i materiały do realizacji projektu
Uczestnicy projektu korzystają z różnych źródeł informacji. Mogą korzystać z map, atlasów, literatury
i czasopism, książek, przewodników turystycznych, materiałów z Internetu, oraz wykorzystują wiedzę zdobytą na zajęciach szkolnych
Realizatorzy projektu
Bożena Gęborys, Aleksandra Matuszak, Paweł Wysiński
VII. Przebieg realizacji projektu
Projekt będzie zawierał następujące elementy:
Blok I
Wykonanie własnoręcznie puzzli
Plakat ze zwrotami grzecznościowymi z całego świata lub stworzenie gry językowej, np. typu “Memory”
Pogadanki tematyczne, burza mózgów
Blok II
Degustacja warzyw i owoców
Tworzymy idealny strój ludowy
Quiz- zgadnij z jakiego kraju jest to danie
Blok III
Tworzymy własny przewodnik turystyczny
Spacery online
VIII. Forma prezentacji
Ocenie podlegać będą następujące formy działalności uczniów:
- aktywny udział w zajęciach zorganizowanych w szpitalach
- wykonanie plakatu ze zwrotami grzecznościowymi
- quiz o owocach i warzywach pochodzących z różnych części świata
Ewaluacja projektu
Obserwacja uczniów i ich zaangażowania w trakcje projektu
Autorzy projektu
Bożena Gęborys
Aleksandra Matuszak
Paweł Wysiński