„ucz się gotować, a więc próbuj nowych przepisów, wyciągaj wnioski z własnych błędów, bądź nieustraszona i przede wszystkim miej z tego zabawę!” - Julia Child: Moje życie we Francji
Program własny zajęć wychowawczych
pt.: "Co kraj to obyczaj, co rodzina to zwyczaj- kuchnie różnych krajów/ regionów i rodzin"
Autorzy:
Sylwia Kamieńska
Aleksandra Korecka-Gruszka
Katarzyna Niedzwiec
Alicja Stefanik
Anna Widerkiewicz
Bydgoszcz 2023
- Wprowadzenie
Doświadczenie zdobyte w pracy z dziećmi i młodzieżą w Klinice Psychiatrii było podstawą do napisania programu, który pozwoli uczniom, przebywającym na leczeniu
w szpitalu, czerpać radość ze wspólnych działań, zdobywać wiedzę, rozwijać umiejętności
i zainteresowania oraz motywować do podejmowania nowych aktywności. Realizacja założeń programu ma na celu stworzenie uczniom warunków do poznawania kultury i obrzędowości różnych regionów poprzez kulinarne doświadczenia, na kształtowanie postaw współpracy, dostarczanie nowych pomysłów i inspiracji dla codziennego życia oraz umacnianie ich wiary we własne możliwości i zdolności.
Szkoła szpitalna jest szczególną placówką, w której metody i formy pracy należy dostosować do potencjału intelektualnego dzieci i młodzieży, ich potrzeb i możliwości wynikających z choroby i związanych z nią ograniczeń. Uczniowie Kliniki Psychiatrii są specyficzną grupą, którą cechuje często niska motywacja do jakiejkolwiek aktywności, słabe poczucie kompetencji własnych, niepewność siebie, trudne relacje społeczne. Z doświadczeń poprzednich lat wynika, że nasi uczniowie/wychowankowie często nie włączają się
w codzienne domowe czynności, w tym prace w kuchni, sprzątanie. Brakuje im prostych umiejętności, wiedzy i doświadczenia w przygotowywaniu posiłków, nie tylko dla bliskich, ale i dla siebie. Z rożnych przyczyn nie angażują się w prace domowe. Praca dydaktyczno – wychowawcza z uczniem z zaburzeniami emocji i psychiki ma przede wszystkim współdziałać w jego kompleksowej terapii medycznej oraz chronić przed ujemnymi skutkami spowodowanymi chorobą a także pomóc nawiązać dobre relacje społeczne. Tematyka i formy pracy wynikające z programu mają służyć stymulowaniu rozwoju emocjonalnego, społecznego i intelektualnego uczniów, aktywizować młodzież, inspirować do poszukiwania ciekawych przepisów, uczyć szacunku, empatii, współpracy i umiejętności dzielenia się. W trakcie realizacji założeń programu uczniowie będą mieli możliwość docenienia wartości współdziałania, nauczą się planować, uwzględniać potrzeby różnych członków grupy, poznają tradycje, które towarzyszą działaniom kulinarnym oraz zasady savoir-vivre związane
z zachowaniem przy stole i spotkaniami towarzyskimi. Naturalna forma zajęć, swobodna atmosfera, oddziaływanie na różne zmysły będą szansą na otwarcie się i aktywne uczestnictwo w dalszym życiu.
Realizując program pt. "Co kraj to obyczaj, co rodzina to zwyczaj- kuchnie różnych krajów/ regionów i rodzin", chcemy pokazać uczniom, że wspólne planowanie, przygotowywanie posiłków i dzielenie się z innymi tym, co zrobimy, jest okazją nie tylko do miłego spędzenia czasu i zabawy, ale i poznawania bogactwa kulturowego różnych regionów, obrzędowości, z którą związane są często specyficzne potrawy, nawiązania relacji z członkami rodzin i docenienia ich umiejętności kulinarnych, nauczenia się pracy w zespole. Zależy nam również na włączeniu w działania rodzin naszych uczniów poprzez docenienie oryginalnych przepisów i zwyczajów związanych z celebracją w domach rodzinnych różnych świat i wydarzeń. Planujemy zaprosić na oddział np. babcie, mamy, które zdaniem ich dzieci po mistrzowsku opanowały wykonanie jakichś potraw i wspólnie na zajęciach pod okiem tych mistrzów młodzież je przygotuje. Działania będą towarzyszyły organizowanym na oddziale imprezom, wydarzeniom z roku kalendarzowego i staną się ich uzupełnieniem. Prace związane z przygotowaniem posiłków będą okazją do ćwiczenia umiejętności planowania, dzielenia się zadaniami, poznawania zasad zdrowego żywienia, nauki i doskonalenia prac manualnych koniecznych w kuchni, przestrzegania higieny w trakcie pracy, BHP przy obsłudze urządzeń i sprzętów wykorzystywanych w gospodarstwie domowym.
Program realizowany będzie w Zespole Szkół nr 33 dla Dzieci i Młodzieży Przewlekle Chorej na Oddziale Psychiatrii Dziennej oraz Oddziale Stacjonarnym Szpitala Uniwersyteckiego nr 1 w Bydgoszczy przez cały rok szkolny 2023-2024. W realizacji programu wykorzystane zostaną sprzęty zakupione w ramach programu Laboratoria Przyszłości oraz pozyskane od przyjaciół oddziału. Planujemy włączyć w realizację niektórych elementów programu dietetyków ze szpitala, a także kontynuować współpracę ze szkołami o profilu gastronomicznym, kelnerskim i zaprosić do podzielenia się doświadczeniem i wiedzą np. seniorów z rodzin dzieci, podróżników, znanych kucharzy. Celem programu jest także poznanie przez młodzież pracowni kucharskich i obserwacja profesjonalistów w trakcie pracy, jako element preorientacji zawodowej. Adresatem programu są uczniowie starszych klas szkoły podstawowej oraz ponadpodstawowej. Wszystkie realizowane treści bloków tematycznych dostosowane będą do:
- aktualnego stanu zdrowia uczniów oraz ich możliwości wysiłkowych;
- możliwości intelektualnych uczniów;
- zaleceń lekarzy.
Proponowany program realizowany będzie przez cały rok szkolny na godzinach wychowawczych, pozalekcyjnych zajęciach wychowawczych i socjoterapeutycznych od września 2023 roku w blokach tematycznych. Elementy zajęć będą mogły być realizowane również na zajęciach lekcyjnych; np. cytaty związane z kulinariami, jedzeniem, przepisy, powiązania z kulturą regionów i tradycjami, pochodzenie potraw i przypraw i ich nazw, elementy biologii i biochemii, matematyki i fizyki w kuchni, przeliczanie ilości składników z przepisów - proporcje, kosztorysy i rozliczenia wydatków. Tematyka została tak opracowana, by tworzyła spójność z harmonogramem imprez, programem godzin wychowawczych
i programem pozalekcyjnych zajęć wychowawczych oraz planami pracy nauczycieli.
- Cele ogólne programu
Cel terapeutyczny:
Odciążenie psychiki poprzez stwarzanie warunków do osiągania sukcesów i zadowolenia
w trakcie wszelkiej działalności edukacyjno - wychowawczej.
Cel główny:
Motywowanie uczniów do aktywnego udziału w życiu oddziału i rodziny poprzez nabycie umiejętności przydatnych w życiu codziennym, oraz współpracę w działaniach z uwzględnieniem specyficznych potrzeb edukacyjnych, emocjonalnych i zdrowotnych wychowanków.
Cele szczegółowe:
- rozbudzanie ciekawości poznawczej i twórczego działania;
- zachęcanie do poznawania kultury, tradycji i zwyczajów ludzi mieszkających w różnych rejonach świata oraz w Polsce;
- poznawanie zasad BHP w trakcie prac domowych i obsługi urządzeń kuchennych;
- poznawanie przepisów i ogólnych zasad przygotowywania różnych grup potraw;
- poznawanie zasad zdrowego odżywiania;
- poznawanie zasad kultury w trakcie spotkań rodzinnych, przy stole i w towarzystwie;
- ćwiczenie umiejętności planowania, dobrej organizacji pracy i przestrzegania poszczególnych etapów wykonywanych zadań;
- ćwiczenie umiejętności współpracy;
- kształtowanie postawy empatii, otwartości, tolerancji i szacunku wobec różnych zwyczajów;
- zachęcenie do rozwijania indywidualnych zainteresowań, pasji;
- stworzenie okazji do dzielenia się własną wiedzą, obserwacjami, doświadczeniami;
- zachęcanie do wymiany doświadczeń i wiedzy zdobytych w naszych rodzinach, docenienie wiedzy i tradycji związanych z kulinariami
- ćwiczenie umiejętności wykorzystywania zdobytej wiedzy w praktyce;
- kształcenie logicznego myślenia i poprawnego wyciągania wniosków;
- rozwijanie spostrzegawczości, pamięci, kreatywności i wyobraźni;
- ćwiczenie umiejętności dyskusji, prezentacji własnej wiedzy i poglądów w sposób kulturalny i empatyczny;
- ćwiczenie staranności, dokładności, cierpliwości i estetyki w trakcie wykonywanych zadań.
Zakładane efekty uczestnictwa uczniów/wychowanków w zajęciach:
- uczeń planuje etapy sporządzania potraw, dobiera metod y sporządzania potrawy i określa listę produktów do jej wykonania;
- przelicza ilości składników, stosuje jednostki miary, wagi
- przygotowuje potrawy zgodnie z przepisem lub w oparciu o wskazówki zaproszonych gości;
- bezpieczne korzystanie z przyborów i sprzętów kuchennych;
- przestrzega zasad kulturalnego zachowania przy stole
- stosuje zasady higieny podczas przygotowywania potraw
- zna i stosuje zasady zdrowego odżywiania
- potrafi współpracować w zespołach
- zna i potrafi przygotować tradycyjne potrawy związane z różnymi świętami
III. Dobór treści i układ materiału
Wrzesień
Przysuń krzesło. Spróbuj. Chodź, dołącz do nas. Życie jest nieskończenie pyszne;
Ruth Reichl
Realizowane treści |
Przewidywane osiągnięcia ucznia |
Zasady zdrowego odżywiania Integracja zespołu. Przygotowanie przysmaków z okazji Dnia szczęśliwości, Dnia Chłopaka. (kruche ciastka, gofry) |
· Uczeń współpracuje w grupie, stosując zasady pracy zespołowej. · Uczeń przygotowuje z myślą o innych ciastka, upominki · Uczeń przedstawia zasady zdrowego odżywiania, omawia piramidę żywieniową, dzienne zalecenia żywieniowe, wartości kaloryczne produktów, wartości odżywcze warzyw i owoców. · Uczeń zgodnie z zasadami higieny i bezpieczeństwa korzysta z urządzeń AGD. · Uczeń organizuje stanowisko i narzędzia pracy do wykonywania czynności kucharskich. |
Proponowane sposoby realizacji:
- rozmowy kierowane na temat zasad zdrowego odżywiania
- tematyczne karty pracy
- tworzenie regulaminu (dotyczącego bezpiecznego i higienicznego udziału w zajęciach)
- pieczenie ciastek, gofrów
Październik
“Jeśli nie jesteśmy skłonni zadowolić się śmieciowym życiem, z pewnością nie powinniśmy zadowalać się niezdrowym jedzeniem”
Sally Edwards
Realizowane treści |
Przewidywane osiągnięcia ucznia |
Na tropie nazw; nazwy różnych diet, prawdy i mity nt diet. Jesień na talerzu. Przygotowanie poczęstunku dla gości na konferencję szkolną.
|
Uczeń stosuje w swoim życiu zasady prawidłowych nawyków żywieniowych: (regularność żywienia, odpowiednie nawadnianie organizmu, dobiera prawidłowo ilość i jakość produktów na: śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację, unika produktów złej jakości) Uczeń wymienia charakterystyczne cechy różnych diet. Uczeń potrafi podzielić podane informacje nt. właściwego odżywiania na prawdy i mity, wymienia najczęściej popełniane błędy żywieniowe, wskazuje pułapki żywieniowe . Uczeń omawia potrzeby energetyczne osób młodych oraz wpływ wody na właściwe funkcjonowanie. Sporządza prawidłowy jadłospis młodego człowieka. |
Proponowane sposoby realizacji:
- spotkanie z dietetykiem
- tematyczne rozmowy kierowane
- quiz “ Prawdy i mity w odżywianiu”
- tworzenie menu dziennego
- prezentacja multimedialna “Pułapki żywieniowe”
- pieczenie tarty owocowej, przepisy z wykorzystaniem owoców sezonowych
Listopad
„W kuchni jak w soczewce skupia się historia dziejów danego regionu – migracji, polityki, powstawania i upadania monarchii”
Robert Makłowicz
Realizowane treści |
Przewidywane osiągnięcia ucznia |
Pamięć o przodkach. Dawne przepisy Magia w kuchni- czyli co różne przyprawy mogą wnieść i zmienić. Andrzejki (rogaliki, ciastka z wróżbą)
|
Uczeń opowiada o przodkach z szacunkiem. Uczeń docenia i wyszukuje w różnych źródłach wiedzy dawne przepisy i wykonuje je. Uczeń omawia pochodzenie i zastosowanie przypraw i ziół, wykorzystuje je Klasyfikuje najczęściej spotykane zioła |
Proponowane sposoby realizacji:
- rozmowa kierowana
- wyszukiwanie informacji z różnych źródeł wiedzy
- rozpoznawanie przypraw i ziół
- prezentacja multimedialna “Przyprawy świata”
- pieczenie rogalików- 11 listopad, ciastek z wróżbą
- spotkanie z zielarzem
Grudzień
„Jedzenie to nasza wspólna płaszczyzna, uniwersalne doświadczenie”
James Beard
Realizowane treści |
Przewidywane osiągnięcia ucznia |
Boże Narodzenie i Nowy Rok
Wykonanie potraw np: pierniki, barszczyk, paszteciki |
Uczeń opowiada o tradycjach związanych ze Świętami Bożego Narodzenia w Polsce i na świecie i w swoim domu rodzinnym. Omawia i stosuje zasady odpowiedniego zachowania się podczas spotkań przy stole. Przygotowuje nakrycie do stołu zgodnie z zasadami. Przygotowuje tradycyjne potrawy wigilijne, noworoczne dla przyjaciół. Pamięta o osobach samotnych, ubogich, włącza się w akcje świątecznej pomocy wolontariackiej dla schronisk, osób starszych itp. |
Proponowane sposoby realizacji:
- rozmowy kierowane na temat obchodzenia Świąt Bożego Narodzenia i Nowego roku w różnych krajach;
- Wigilia w naszych rodzinach- wymiana ciekawych przepisów, zwyczajów wigilijnych
- sztuka nakrywania stołu w praktyce
- zagadki tematyczne
- pieczenie pierników, pasztecików
- przygotowanie barszczu
Styczeń
„Jedzenie jest wszystkim, czym jesteśmy. To przedłużenie uczuć nacjonalistycznych, etnicznych, twojej osobistej historii, twojej prowincji, twojego regionu, twojego plemienia, twojej babci. Jest nierozerwalnie związany z tymi od samego początku”
Anthony Bourdain
Realizowane treści |
Przewidywane osiągnięcia ucznia |
Dzień Babci i Dziadka
karnawałowe smaki |
Uczeń omawia, jak kształtował się stosunek do ludzi starszych na przestrzeni dziejów. Uczeń na podstawie własnych obserwacji i wyszukanych wiadomości omawia, jak traktowani są ludzie starsi w innych kulturach. Okazuje szacunek osobom starszym, zarówno w mówieniu o nich, jak i w bezpośrednim kontakcie. Przygotowuje zdrowe i estetyczne karnawałowe przysmaki. |
Proponowane sposoby realizacji:
- rozmowy kierowane na temat stosunku do ludzi starszych na przestrzeni dziejów oraz w różnych kulturach
- spotkanie z seniorem;
- książka pt: “Dom, który się przebudził”
- redagowanie życzeń dla babć i dziadków.
- pieczenie babeczek, poczęstunek dla seniorów
Luty
„W walce między sercem a mózgiem zwycięża w końcu żołądek.”
Stanisław Jerzy Lec
Realizowane treści |
Przewidywane osiągnięcia ucznia |
Walentynki (fondue czekoladowe) Jedzenie łagodzi obyczaje |
Uczeń opowiada o historii i tradycjach związanych z Dniem Zakochanych Podczas rozmowy dzieli się swoimi przemyśleniami o miłości i przyjaźni. Prezentuje utwory muzyczne i wiersze poruszające problemy przyjaźni i miłości. Z szacunkiem i kulturą dyskutuje o problemach związanych z seksualnością i uczuciami. Stosuje zasady savoir vivre podczas wyjść do restauracji, kawiarni, kina itp. |
Proponowane sposoby realizacji:
- prezentacja multimedialna “Walentynki”
- spotkanie walentynkowe
- powiedzenia, cytaty o miłości
- tematyczne zadania logiczne
- składanie serc z origami
- przygotowanie kartek walentynkowych
- miłość w literaturze
- przygotowanie fondue czekoladowego
Marzec
„Śmiech jest najjaśniejszy w miejscu, gdzie jest jedzenie”
Przysłowie irlandzkie
Realizowane treści |
Przewidywane osiągnięcia ucznia |
|
Omawia w jaki sposób kształtował się stosunek do kobiet na przestrzeni dziejów. Dyskutuje i potrafi zająć stanowisko nt. roli i traktowania kobiet w różnych kulturach. Wymienia i stosuje na co dzień zasady savoir -vivre wobec kobiet . Wykonuje w sposób estetyczny dekoracje stołu. |
Proponowane sposoby realizacji:
- prezentacja multimedialna “Dzień kobiet. historia i teraźniejszość”
- obraz kobiety w literaturze
- moda damska na przestrzeni wieków
- rozmowy kierowane na temat praw kobiet, roli kobiet w różnych kulturach, zasad dobrego wychowania w kontaktach z kobietami w różnym wieku
- przygotowanie pizzy
Kwiecień
„Przepis nie ma duszy. Ty, jako kucharz, musisz wnieść duszę do przepisu”
Thomas Keller
Realizowane treści |
Przewidywane osiągnięcia ucznia |
Wiosna i Wielkanoc (żurek, mazurki) |
Uczeń omawia tradycje regionalne i rodzinne związane celebrowaniem Wielkanocy w Polsce i na świecie. Uczeń opowiada o tradycjach i symbolice związanych z powitaniem wiosny w Polsce i na świecie. Wykonuje dekoracje świąteczne i wiosenne. Przygotowuje w zespole tradycyjne potrawy świąteczne. |
Proponowane sposoby realizacji:
- rozmowy kierowane na temat tradycji Wielkanocnych w Polsce i swoich rodzinach.
- prezentacja multimedialna “Tradycje wielkanocne”
- tematyczne zadania logiczne
- wykonanie ozdób wielkanocnych: palmy, pisanki, kartki wielkanocne
- pieczenie mazurków
- przygotowanie żurku
- przygotowanie śniadania wielkanocnego: program artystyczny, nakrycie stołów
Maj – Czerwiec
„Gdy nic się nie układa, nie ma lepszego lekarstwa na smutek niż gotowanie”
Franz-Olivier Giesbert
Realizowane treści |
Przewidywane osiągnięcia ucznia |
Święto rodziny: Dzień Matki, Dzień Dziecka,
Sałatkowy zawrót głowy (sałatki owocowe, warzywne)
|
Uczeń przedstawia podstawowe informacje dotyczące obchodzenia Dnia Matki, Dnia Dziecka oraz Dnia Ojca w Polsce i w wybranych kulturach świata. Uczeń wyjaśnia podstawowe prawa dzieci, prawa człowieka. Uczeń podaje informacje nt. gdzie można zwrócić się o pomoc w przypadku łamania praw. Uczeń spożywa owoce, warzywa i nabiał; ogranicza słodycze. Omawia wartości odżywcze warzyw i owoców. Uczeń przestrzega zasad higieny podczas przygotowywania i spożywania przygotowanych przez siebie pokarmów. |
Proponowane sposoby realizacji:
- prezentacja multimedialna „Dzień Matki”, „Prawa Dzieci”
- rozmowy kierowane: życie dzieci w różnych zakątkach globu, matka
w wypowiedziach dzieci, rola mężczyzny-ojca na przestrzeni wieków - obraz matki w literaturze
- smaki dzieciństwa- zebranie przepisów ulubionych potraw dzieci
- redagowanie życzeń dla rodziców
- karty pracy dotyczące wartości odżywczych warzyw i owoców
- przygotowanie sałatek owocowych, warzywnych
- pożegnanie maturzystów, zakończenie roku szkolnego: program artystyczny, przygotowanie stołów i poczęstunku
- Stosowane metody pracy:
Realizując założenia programu, wykorzystane zostaną metody pracy uwzględniające zarówno potrzeby i potencjał uczniów w normie intelektualnej i fizycznej, emocjonalnej, jak i możliwości uczniów ze specjalnymi potrzebami edukacyjnymi ze szczególnym uwzględnieniem specyfiki zaburzeń pacjentów Kliniki Psychiatrii. Sposób realizacji i problematyka dobrana jest w taki sposób, aby móc elastycznie zmieniać metody pracy, możliwe w danej sytuacji (zależnie np. od zagrożeń epidemiologii). Pamiętamy także o tym, że uczniowie nasi – zwłaszcza z oddziału stacjonarnego mają ograniczony dostęp do internetu, kontaktu z rodziną i światem zewnętrznym. Nasi wychowankowie mają często zaburzone relacje społeczne, brak właściwych wzorców, zachowań i nawyków życia społecznego. Szczególnie ważne staje się w tej sytuacji aktywizowanie wychowanków, zachęcanie do współpracy, zintegrowanie w zespole i w rodzinie, wyposażanie w wiedzę i umiejętności potrzebne w codziennym życiu.
Proponujemy następujące metody pracy:
- Metody aktywizujące.
- Metody oparte na słowie.
- Metody oparte na obserwacji.
- Metody oparte na praktycznej działalności uczniów.
Głównym założeniem programu jest motywowanie do aktywnego udziału w życiu społecznym ze szczególnym uwzględnieniem rodzin, poprzez nabycie umiejętności koniecznych w życiu codziennym, oraz współpracę. Zatem najważniejsze będą metody aktywizujące rozwijające kreatywne i krytyczne myślenie, poszerzające zainteresowania, służące rozwojowi umiejętności komunikowania się w grupie, argumentowania i wyciągania wniosków. W toku realizacji programu uczniowie często będą w zespołach lub samodzielnie rozwiązywać stawiane im zadania.
Metody słowne mają duże znaczenie w nauczaniu i wychowaniu. Pobudzają procesy poznawcze i emocjonalne. Młodzież chętnie słucha i wypowiada się na tematy związane
z wartościami, rodziną, szkołą, uczuciami, umiejętnościami. Wywiady, rozmowy kierowane będą pobudzać młodzież do aktywnego uczestnictwa w poznawaniu treści programu, uczyć ich właściwych wzorców zachowań społecznych, przestrzegania pożądanych form grzecznościowych, poczucia odpowiedzialności za jakość kontaktów. Wszelkie metody słowne wydają się nam bardzo ważne w pracy wychowawczej z naszymi pacjentami.
Wspólnie omawianie treści, planowanie, poszukiwanie ciekawych przepisów i podział zadań dadzą sposobność do bezpiecznego i naturalnego omawiania poszczególnych zagadnień. Będą okazją do pokazania, że wspólna działalność może być inspiracją do rozmów, dyskusji
o ważnych dla człowieka problemach.
Metody oparte na obserwacji, praktycznym działaniu oraz metody aktywizujące urozmaicają proces poznawczy. Możliwość wspólnego działania i wykorzystywania indywidualnych doświadczeń i umiejętności, czerpania z zasobów wiedzy i kultury rodziny uczy kreatywnego podejścia do poznawania świata oraz odpowiedzialności za własny rozwój. Metody te pomagają młodzieży uwierzyć we własne możliwości, sprawczość i dają szansę
na dalszą motywację do pełnego i satysfakcjonującego udziału w życiu społecznym.
- Formy pracy
- Praca indywidualna.
- Praca grupowa.
- Techniki pracy stosowane do realizacji założeń programu
Podczas zajęć wykorzystywane będą następujące techniki:
- Zajęcia kulinarne
- Aktywne słuchanie
- Obserwacja pracy, wzorowanie się na profesjonalistach w pracy
- Swobodne wypowiedzi
- Burza mózgów, planowanie
- Praca z tekstem
- Zabawy plastyczne (wykonanie dekoracji np. stołu, potraw)
- Wywiad,
- Zdjęcia, prezentacje.
VII. Ewaluacja
Ewaluacja będzie prowadzona na bieżąco z uwzględnieniem opinii uczestników zajęć uzyskanych po przeprowadzonych zajęciach bądź blokach tematycznych. Dokonywana będzie na podstawie obserwacji dotyczącej trafności doboru treści, metod, form pracy. Uzyskane wyniki będą służyły modyfikacji programu w kolejnych miesiącach. Mamy nadzieję, że zainspirujemy młodzież do poznawania różnorodności kultury polskiej, docenienia zwyczajów w rodzinie i dbałości o poszczególnych członków, poszerzania wiedzy o otaczającym świecie oraz rozwijania umiejętności praktycznych potrzebnych w życiu codziennym. Wierzymy, że treści i pomysły wniesione przez młodzież i ich rodziny wzbogacą nasz program nie tylko w tym roku, ale i w następnych latach.
Jako podsumowaniem programu planujemy przeprowadzić:
- Quiz wiedzy o zdrowym odżywianiu i znajomości poznanej tematyki.
- Prezentację multimedialną z realizacji poszczególnych działów.
- Degustacje prac – na bieżąco.
- Zeszyt super-przepisów z regionu i rodzin.
Program opracowały:
Sylwia Kamieńska
Aleksandra Korecka -Gruszka
Katarzyna Niedzwiec
Alicja Stefanik
Anna Widerkiewicz