Honorata
Glaza-Gulgowska
Alicja
Cierżnicka
Zaczarowany Świat Pierników
PROJEKT EDUKACYJNY PRZEZNACZONY
DO REALIZACJI
DLA MŁODZIEŻY GIMNAZJALNEJ I LICEALNEJ
KLINIKI PSYCHIATRII SU NR 1 IM. DR.
A. JURASZA W BYDGOSZCZY
Bydgoszcz
2015
WPROWADZENIE
Realizacja
projektu edukacyjnego związanego z pielęgnowaniem zwyczajów Świąt Bożego
Narodzenia to już tradycja na oddziale dziennym dla dzieci i młodzieży SU nr 1.
Wprowadza ona w radosny i pełen pozytywnych emocji nastrój, tak potrzebny w
przebiegu terapii naszych uczniów. Poprzez odwołanie się do rodzinnego
charakteru świąt, obchodzonego najczęściej w gronie najbliższych, projekt
przybliża tradycje, które ukształtowały się na przestrzeni wieków, przeplatając
zwyczaje pogańskie z wprowadzonymi przez Kościół. Zarówno jedne, jak i drugie
nadają tym Świętom szczególnego kolorytu i znaczenia, zaś wspólnie tworzą
wyjątkową tradycję. Świadomość tego podwójnego pochodzenia polskich zwyczajów
świątecznych pozwala lepiej zrozumieć ich symbolikę i znaczenie.
Tak
jak tradycją bożonarodzeniową stało się pieczenie pierników,
wykonywanie ozdób na choinkę oraz wysyłanie kart świątecznych z życzeniami do
krewnych i znajomych, tak te właśnie elementy stały się tradycją projektu edukacyjnego.
Realizując poszczególne zadania zaplanowane w projekcie okres pachnący
piernikami, świeżo upieczonym ciastem, świąteczną choinką i sianem przeniesiony
zostaje do przestrzeni szkolnej. W ten sposób pozwala uczniom na włączenie się
w życie klasy i zbliżenie się do siebie. To wyjątkowy czas, zatem i
przygotowania i powinny być wyjątkowe.
Projekt
jest wynikiem wieloletnich doświadczeń w pracy z młodzieżą z chorobami
przewlekłymi i wychodzi naprzeciw zaspokojeniu ich potrzeb: samoakceptacji,
umocnieniu tak często zaniżonego poczucia własnej wartości, współdziałania i
integracji z rówieśnikami, poznania własnych możliwości. Jest alternatywą dla
życia w izolacji, poczuciu niezrozumienia i samotności. Pokazuje jak można
organizować sobie zajęcia, rozwijać się artystycznie i przede wszystkim uczy
ciekawości świata, tego że w zwyczajnych czynnościach i bliskim nam otoczeniu
można szukać stymulacji dla własnego rozwoju.
W SKŁAD PROJEKTU WCHODZI:
1. Nazwa projektu.
2. Cele projektu.
3. Czas i zasięg trwania projektu.
4. Środki i materiały do realizacji
projektu.
5. Przebieg realizacji projektu.
6. Kryteria oceniania.
7. Forma prezentacji.
8. Przewidywane efekty projektu.
9. Ewaluacja projektu.
10. Organizatorzy projektu.
REALIZACJA PROJEKTU
1. Nazwa projektu: Zaczarowany Świat Pierników
2. Cele projektu
· wskazanie różnych sposobów spędzania
wolnego czasu poprzez udział w wycieczce, rozwijanie zdolności kulinarnych oraz
artystycznych,
· kultywowanie polskich i ludowych
tradycji związanych z przygotowaniem do Świąt Bożego Narodzenie,
· integracja środowiska szpitalnego,
· rozwijanie umiejętności pracy w grupie
poprzez wspólne wykonywanie zadań praktycznych,
· wdrażanie do uczestnictwa w życiu
szkolnym i klasowym – budowanie miłej
i przyjaznej atmosfery świątecznej,
· kształtowanie wyobraźni artystycznej
oraz wrażliwości estetycznej,
· rozwijanie poczucia wartości poprzez
poznanie własnych możliwości i talentów,
· poznanie ciekawych miejsc i zabytków
Torunia,
· ukierunkowanie ekspresji twórczej na
wykonywanie różnych czynności praktycznych, w tym pieczenie, ozdabianie
pierników oraz robienie kartek świątecznych, śpiew i grę na instrumentach.
3. Czas i zasięg trwania projektu
· czas trwania projektu: od 3 grudnia do 22
grudnia 2015 r.,
· rodzaj i zasięg projektu – jest to
projekt poznawczy, dwuetapowy, obejmujący: warsztaty kulinarno-plastyczne
zatytułowane Dzień Piernika oraz
wycieczkę do Żywego Muzeum Piernika w Toruniu,
· uczestnikami projektu jest młodzież
gimnazjalna i licealna przebywająca na leczeniu w Zespole Szkół Nr 33 w
Bydgoszczy.
4. Środki i materiały
Uczestnicy
projektu korzystać będą z następujących środków i materiałów dydaktycznych:
· kolędy, pastorałki oraz świąteczne piosenki
polskie i innych narodów,
· laptop, płyty CD i DVD, tablica
interaktywna, prezentacja multimedialna (materiały własne),
· materiały plastyczne: blok, kleje,
nożyczki, dziurkacz, kolorowe kartki itp.,
· piekarnik i drobny sprzęt AGD: wałki do
ciasta, naczynia, sztućce,
· gotowe ciasto piernikowe oraz inne
artykuły spożywcze: mąka, cukier puder, posypki do dekoracji pierników,
· inne: podkładki, fartuchy, rękawice itp.,
· nuty i teksty piosenek oraz instrumenty
muzyczne,
· zasoby Internetu,
· program wycieczki do Torunia,
· zasoby Żywego Muzeum Piernika w Toruniu.
5. Przebieg i realizacja projektu
Projekt
będzie zawierał następujące elementy:
· warsztaty kulinarne pomagające zdobyć
umiejętność pieczenia i ozdabiania pierników,
· działania plastyczne związane z wykonywaniem
kartek świątecznych,
· prezentację multimedialną dotyczącą
tradycji wypiekania pierników w Polsce i na świecie,
· wykonanie i prezentację wyrobów
kulinarnych i plastycznych,
· wspólny śpiew i grę na instrumentach,
· udział w wycieczce do Torunia –
zwiedzanie wybranych miejsc i zabytków miasta,
· dokumentację fotograficzną i opisową
zajęć,
· opinie i uwagi uczestników dotyczące
zajęć.
6. Kryteria oceniania
Wycieczka oraz wszystkie zadania
realizowane w ramach projektu „Zaczarowany Świat Pierników” są zajęciami
obowiązkowymi. Uczeń zatem powinien brać w nich czynny udział, za który może
otrzymać pozytywną ocenę. Przewiduje się jednak swobodny przebieg spotkań,
którym towarzyszyć ma przyjazna, budująca świąteczny nastrój atmosfera. Ocenie
podlegać będzie także zaangażowanie i przygotowanie organizatorów projektu,
program wycieczki, różnorodność doboru zadań, czynności oraz technik
plastycznych odpowiednio dostosowanych do możliwości uczniów oraz ich relaksacyjny
przebieg.
7. Forma prezentacji
Wyroby kulinarne oraz
kartki bożonarodzeniowe wykonane przez uczestników prezentowane będą na wspólnej
Wigilii oddziałowej. Przebieg zajęć zostanie udokumentowany fotograficznie oraz
opisowo w formie krótkich sprawozdań, które zostaną wykorzystane do przedstawienia
przebiegu projektu po jego zakończeniu.
8. Przewidywane efekty projektu
· odkrycie i rozwinięcie własnych
uzdolnień,
· zintegrowanie uczniów klas: gimnazjalnej
i licealnej poprzez aktywny udział
w poszczególnych elementach projektu,
· rozwijanie umiejętności kulinarnych,
· poznanie ciekawych miejsc województwa kujawsko-pomorskiego:
Muzeum Piernika, Planetarium, zabytki Torunia,
· przybliżanie tradycji polskich związanych
z przygotowaniem do świąt Bożego Narodzenia,
· uwrażliwienie na bogactwo kulturowe
otaczającego świata,
· rozwinięcie wyobraźni artystycznej,
pomysłowości oraz kreatywności w procesie twórczym,
· rozwinięcie zainteresowań i zdolności
artystycznych,
· stworzenie możliwości czerpania radości
z własnej twórczości,
· przedstawienie sposobów aktywnego
spędzania wolnego czasu,
· podniesienie poziomu samoakceptacji i
poczucia własnej wartości.
9. Ewaluacja projektu
Dokumentacja
fotograficzna, wspólne działania kulinarno-artystyczne, krótkie sprawozdania
oraz opinie i uwagi uczestników zajęć pozwolą dokonać oceny projektu podczas
jego trwania, jak i po zakończeniu. Powyższe formy realizacji pozwolą także określić
przydatność projektu w sensie edukacyjnym, wychowawczym i społecznym oraz
dostrzec jego słabe strony, a także wyciągnąć wnioski przydatne przy
opracowywaniu tego typu projektów w przyszłości.
10. Organizatorzy projektu
Honorata Glaza-Gulgowska i Alicja Cierżnicka