„Jedz smacznie i zdrowo” to projekt edukacyjny, którego celem było przekazanie uczniom zasad prawidłowego i zdrowego odżywiania. Poznali oni korzyści wynikające ze spożywania 5 posiłków dziennie, techniki kulinarne pozwalające zachować wartości odżywcze przygotowywanych posiłków, znaczenie składników występujących w warzywach i owocach, i ich wpływ na organizm człowieka oraz konsekwencje zdrowotne nieprawidłowej diety.
Projekt realizowany był w oparciu o program akcji edukacyjnej marki „Winiary” „ Żyj smacznie i zdrowo” na oddziale Pediatrii, Hematologii i Onkologii Szpitala Uniwersyteckiego nr 1 oraz na oddziale Endokrynologii Szpitala Dziecięcego. Treści tematyczne przekazywane były na lekcjach wychowawczych, języka polskiego, biologii w klasach I-III gimnazjum; lekcjach przyrody w klasach IV-VI szkoły podstawowej oraz wybiórcze treści w klasach I-III edukacji wczesnoszkolnej. Uczniowie poznawali utwory literackie propagujące zdrowe odżywianie, oglądali filmy tematyczne, prezentacje multimedialne, quizy tematyczne, brali udział w konkursach wiedzy o zdrowym odżywianiu. Podsumowaniem całego projektu była impreza na oddziale onkologii, w której uczniowie zmagali się z różnymi zadaniami dotyczącymi zdrowego odżywiania. Każdy z uczestników na pamiątkę otrzymał książeczkę marki „ Winiary”- „ Przepisy dla każdego”. Mamy nadzieję, że realizacja tego projektu pozwoliła nam zwiększyć świadomość żywieniową naszych uczniów oraz wpłynęła na zmianę złych nawyków poprzez wdrożenie do codziennego stosowania zasad zdrowego żywienia.
Katarzyna Sypniewska, Agnieszka Kiernicka, Anna Tojza
Projekt realizowany był w oparciu o program akcji edukacyjnej marki „Winiary” „ Żyj smacznie i zdrowo” na oddziale Pediatrii, Hematologii i Onkologii Szpitala Uniwersyteckiego nr 1 oraz na oddziale Endokrynologii Szpitala Dziecięcego. Treści tematyczne przekazywane były na lekcjach wychowawczych, języka polskiego, biologii w klasach I-III gimnazjum; lekcjach przyrody w klasach IV-VI szkoły podstawowej oraz wybiórcze treści w klasach I-III edukacji wczesnoszkolnej. Uczniowie poznawali utwory literackie propagujące zdrowe odżywianie, oglądali filmy tematyczne, prezentacje multimedialne, quizy tematyczne, brali udział w konkursach wiedzy o zdrowym odżywianiu. Podsumowaniem całego projektu była impreza na oddziale onkologii, w której uczniowie zmagali się z różnymi zadaniami dotyczącymi zdrowego odżywiania. Każdy z uczestników na pamiątkę otrzymał książeczkę marki „ Winiary”- „ Przepisy dla każdego”. Mamy nadzieję, że realizacja tego projektu pozwoliła nam zwiększyć świadomość żywieniową naszych uczniów oraz wpłynęła na zmianę złych nawyków poprzez wdrożenie do codziennego stosowania zasad zdrowego żywienia.
Katarzyna Sypniewska, Agnieszka Kiernicka, Anna Tojza